Solidaritat
SOLIDARITAT IES SON PACS 1r TRIMESTRE (2015 – 2016) Imprimeix
Solidaritat

Enguany, la primera activitat solidària que hem posat en marxa és la dels nostres famosos i ja tradicionals berenars solidaris per recaptar doblers poder continuar becant a persones sense recursos del Centre Cultural de Batahola Norte (Nicaragua).

Des de Son Pacs, li hem demanat a la responsable del CCBN, la Sra. Jennifer, si ens podria fer cinc cèntims en què consisteix el programa de beques que nosaltres com a centre ja fa més de deu anys que ens vàrem comprometre a col·laborar. I aquest és l’escrit que ens ha fet arribar:

En el Centro Cultural Batahola Norte las clases de Educación Básica de Adultos y Jóvenes tienen una larga historia. Éste surgió de la realidad y necesidades de la comunidad. Los fundadores del CCBN, Fr. Ángel Torrellas y Hna. Margarita Navarro, se dieron cuenta rápidamente que un gran porcentaje de la población adulta que llegaba al Centro Cultural no sabían ni leer ni escribir. Fue en respuesta a esta realidad que surgió la iniciativa de ofrecer estas clases.

Este año contamos con 30 estudiantes que van de la edad de 15 hasta los 73 años. Nuestras profesoras trabajan con material facilitado por el Ministerio de Educación. Ofrecemos tres niveles en el CCBN: Nivel I corresponde a 1ero y 2do grado de primaria; Nivel II corresponde a 3ero y 4to grado; y Nivel III corresponde a 5to y 6to grado. Cada nivel tiene su propio libro lo cual facilitamos a los estudiantes sin costo alguno. Gracias al apoyo de nuestros Amigos de Batahola en España, entre ellos el Instituto Son Pacs, y otros donantes cada estudiante de Educación Básica de Adultos recibe las clases de manera gratuita. También facilitamos a cada estudiante los cuadernos, lápices, borradores, reglas, caligrafías y tajadores que requiere durante todo el año y así evitamos la deserción por falta de materiales. Ofrecemos las clases en la noche, tomando en cuenta que la mayoría de estudiantes son personas adultas que trabajan o tienen otros compromisos durante el día. Tratamos de ser lo más flexible posible en cuanto al horario, porque estamos conscientes que para la mayoría es un gran reto retomar sus estudios. Al terminar Nivel III los estudiantes pueden optar a una beca en el CCBN para cualquier curso en el año siguiente.  

Mildred Castillo, Profesora de Nivel III, comparte algunas reflexiones acerca del curso: “Tengo ocho años de dar clases aquí en el Centro. Creo que este programa es de lo más importante que ofrecemos en el Centro. No solo estamos trabajando con un grupo de personas de escasos recursos, sino con un grupo que encima de eso no tuvo la oportunidad o los recursos de estudiar cuando eran jóvenes. Entonces ésta es una gran oportunidad a una edad más avanzada.”   

El costo anual del programa incluyendo instrucción y materiales es de 4.700€, o aproximadamente 156€ por estudiante.  

Aquí os hago llegar el testimonio de Ivania del Socorro Mayorga (edad: 40 años), una mujer becaria de Educación básica de Adultos Nivel 1

Hola, me llamo Ivania y vivo con mi esposo, hermana, sobrina, sobrino y cuñado. Mi esposo es pintor, mis sobrinos trabajan en venta de ropa y limpieza de casas ajenas. No trabajo, pero espero un día encontrar un empleo. En mi tiempo libre me gusta cocina, limpiar, lavar y planchar ropa. En el futuro me gustaría encontrar un trabajo propio para poder ayudar a apoyar mi familia.

Aunque miembros de mi familia trabajan, quiero tener un empleo propio también. Estoy aprendiendo lo básico de cómo escribir mi nombre y los nombres de mis padres. Quiero continuar mis estudios para poder ser más educada, ya que no tenía muchos estudios cuando era más joven. Supe de las clases que ofrece el Centro Cultural hace un par de años cuando mi primo estudiaba acá, y decidí que también yo quería tomar clases. Hasta ahora he disfrutado mucho de la clase y espero poder continuar con las clases.”

 

Com cada any, per desembre, hem organitzat la campanya de recollida d’aliments, joguines i roba. I així també col·laborar i ajudar a través de Càritas a les persones més necessitades de la nostra comunitat mallorquina.

I per tancar el trimestre, hem organitzar dues xerrades informatives. Una sobre Càritas i la recollida que organitzam dirigida als alumnes de 1r ESO perquè sàpiguen on van destinats tots els aliments, la roba i les joguines que replegam. I l’altra xerrada pels alumnes de 1r de Batxillerat a càrrec de la Plataforma “Mallorca Terra d’Acollida” sobre la problemàtica dels refugiats, especialment l’actual situació de Síria.

 

La Comissió de Solidaritat

 
Berenar solidari 1r ESO C Imprimeix
Solidaritat

L'altre dijous, 23 de febrer, el curs de 1r ESO C era el responsable del berenar solidari, i mentre els altres venien les coques, dos companys tocaven sa guitarra.

Aquell dia varen recollir 106€ destinats com tots els altres al Centro Cultural Batahola Norte (Managua- Nicaragua)

IMG_0188

OMAR RAUL OSTÍA ALVARADO  i  RAMON GONZALEZ MORENO

IMG_0189
IMG_0190
IMG_0191
IMG_0192
Darrera actualització de dimarts, 28 de febrer de 2012 19:42
 
CENTRO CULTURAL BATAHOLA NORTE Imprimeix
Solidaritat

CENTRO CULTURAL BATAHOLA NORTE

Carta d'agraïment per la col·laboració PDF_Logo-42
Testimonis d'alumnes PDF_Logo-42


PROJECTE SOLIDARI IES SON PACS:

A partir del dijous 6 d’octubre fins el dijous 29 de març iniciam els nostres tradicionals Berenars Solidaris.

Per aquells professors nouvinguts els informam que el nostre centre té un projecte solidari de cooperació amb Centro Cultural Batahola Norte centrat en els Berenars Solidaris. Cada dijous durant el primer esplai un grup és el responsable de dur coques que després es posen a la venda.

Tots els doblers recaptats són destinats a Managua (Nicaragua), concretament al Centro Cultural Batahola Norte.

El Centro Cultural Batahola Norte dóna formació des de fa uns 25 anys a més de 20 barris dels més marginals de Nicaragua.

Té un pla d’Educació Integral que treballa tots aquests temes: educació, història i missió del centre, les relacions d’igualtat de gènere, l’autoestima, la cura del medi ambient, la participació ciutadana, la cultura de la pau, la solidaritat, la salut i els drets humans.

Té matriculats unes 771 persones, de les quals el 72% són dones i el 28 % homes.

 

Els cursos que ofereix són:

Sobretot, Alfabetització, Educació bàsica per adults, Educació tècnica vocacional, Educació Primària i Secundària, Informàtica i Comptabilitat.

Formació bàsica i tècnica en Administració de micro-empresses per a dones. Formació artística.

Perruqueria i Estètica.

Però també, Medicina naturista, cursos d’autoestima, Educació en relacions familiars i Salut reproductiva .

Dansa, música, coral, teatre, pintura.

Cuina, pastisseria, fusteria i manualitats.

Un programa de Cuentos para Niños els dissabtes al matí, coordinat per l’equip de la biblioteca, que intenta desenvolupar l’hàbit de la lectura en els nins.

 

A part d’atendre les seves necessitats, el centre també té un compromís amb altres barriades:

Ha ofert ajuda a altres barriades per crear noves biblioteques i la iniciativa dels contes. La Biblioteca de Batahola té unes 1.900 visites al mes.

Els cursos de Perruqueria i Estètica es desplacen a altres barriades els dissabtes al matí per tallar els cabells gratuïtament.

També s’està duent a terme un programa de plantar arbres a les barriades properes.

Darrera actualització de dijous, 8 de març de 2012 01:54
 
PROJECTE DE SOLIDARITAT Imprimeix
Solidaritat

PROJECTE D’EDUCACIÓ DE LA SOLIDARITAT, DE SENSIBILITZACIÓ I DE COOPERACIÓ PER AL DESENVOLUPAMENT

PRESENTACIÓ

El nostre centre té una llarga història de solidaritat que se remunta al conflicte dels Grans Llacs (1996). Des de les hores hem fet activitats puntuals: exposicions, conferències, reflexions sobre els Drets Humans, rifes, berenars, dinars..., sempre amb la finalitat d'educar en el coneixement de la realitat Nord- Sud i recaptar uns diners destinats a cobrir necessitats d’emergència.

Poc temps després ens vàrem agermanar amb un projecte d’educació i desenvolupament anomenat Centre Cultural Batahola Norte.

Per circumstàncies vàrem conèixer el projecte. El germà d’una professora administrativa va passar un estiu col·laborant com a psicòleg. Hem presentat dos projectes al Fons Mallorquí de solidaritat i tot dos han estat estudiats i subvencionats.

Hem establert una comunicació fluïda amb la direcció i alumnes del centre que són persones adultes que es quedaren al marge de l’educació i que gràcies a aquesta iniciativa varen tenir la possibilitat de rebre beques per dur a terme els seus estudis generals o de promoció laboral.

Aquest centre promou una formació integral d'adults, principalment amb dones, recolzament dels estudis dels joves i nins que no tenen cap tipus d'ajuda en els estudis i/o dificultats per dur-los a terme. També potencia aspectes de la persona com són la dimensió artística i musical. Molts dels seus alumnes s’han convertit amb educadors una vegada que han finalitzat els seus estudis.

És a dir, Batahola Norte potencia també el valors de la solidaritat i gratuïtat entre ells mateixos i amb barriades encara més pobres que ells.

Fa ja anys que hem establert una dia de la setmana on en el temps d’esplai un grup d'alumnes es fan responsables de dur berenar per a què la resta del centre pugui participar comprant el que ells han fet de manera solidària.

Descarregar PDF_Logo-42

Darrera actualització de dilluns, 10 de juny de 2013 09:43
Llegiu-ne més...
 


Institut d'Educació Secundària